Anders Andersson – Foto

Myrspov – en rekordfågel.

Gav mig av mot Malön vid halvfemtiden på lördags morgonen. Det blåste cirka 10 m/s från ost och det gick ganska höga vågor. Bestämde mig för att ta vägen förbi Mönster, då får man lä av Hästholmen innan passagen över Malösund. Det brukar ta en kvart att paddla över sundet, ibland är det ganska besvärligt och jobbigt på grund av strömmar och vågor. Så var det denna morgon, men det gick fint.

Gick ut till Malö Ko som är den sydvästra steniga udden på Malön. Här ute är det skarvarnas och trutarnas land. Satte mig och spanade ut över havet för att se om det sträckte någon fågel. Det var ganska magert men det kom först sju – sedan 60 myrspovar i en vacker och tät flock.

Myrspoven häckar med några få par hos oss, de flesta fåglar som ses i Sverige skall vidare mot nordöstra Sibirien. Myrspoven gillar de allra nordligaste häckplatserna, de trivs på fjällhedar och palsmyrar vid ishavet. Rekordfåglarna häckar i Alaska och övervintrar i Nya Zeeland. Ingen flyger längre utan att rasta! De 1100 milen från Alaska till Nya Zeeland flyger myrspoven på åtta dygn. Och de varken stannar eller äter under tiden. Bara flyger. Ingen annan art kan hushålla så med sina resurser. Det gäller att ha en lagom stor fettreserv för att klara den långa flygningen, inte för mycket – inte för lite.

Hittade lite senare en stor flock med 100 rastande myrspovar, den fylldes senare på med ytterligare fåglar – totalt räknade jag 150.

Klicka på småbilderna!

Detta inlägg publicerades den maj 14, 2017 kl. 8:22 f m. Inlägget är kategoriserat under Birds - Fåglar, Landskap, Nature, Photography och taggat med , , , , , , , . Bokmärk permalänken. Följ alla nya kommentarer här med RSS-flödet för detta inlägg.

En tanke på “Myrspov – en rekordfågel.

  1. Fina fågelbilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: